Vacunes no finançades pel SCS

La Asociación Española de Pediatría (AEP) recomana per a la població infanto-juvenil algunes vacunes NO SISTEMÀTIQUES segons el Departament de Salut, i que per tant no són finançades pel sistema públic.
Aquestes vacunes són les següents:

1. Vacuna contra el rotavirus: Rotarix® Rotateq®,. El rotavirus és la principal causa d’hospitalització per diarrea en els primers anys de vida i afecta, almenys una vegada, a tots els nens menors de 5 anys. La vacuna disponible ha demostrat la seva seguretat i eficàcia.

  • Rotarix®: S’administren 2 dosis entre les 6 i les 24 setmanes de vida, separades com a mínim 4 setmanes. La primera dosi ha d’administrar-se preferentment abans de la 16a setmana de vida.
  • Rotateq®: S’administren 3 dosis entre les 6 i les 32 setmanes de vida, separades com a mínim 4 setmanes. La primera dosi ha d’administrar-se abans de la 12a setmana de vida.

2. Vacuna contra el meningococ tipus B: Bexsero® Trumenba®. El meningococ és un bacteri que pot causar meningitis o bé una infecció generalitzada a tot el cos, anomenada sèpsia. El tipus B és el més freqüent a tota Europa. La vacunació es pot iniciar als dos mesos en el cas de Bexsero® i als 10 anys en el cas de Trumenba®. Bexsero® es pot administrar conjuntament amb la resta de vacunes del calendari, llevat de la vacuna enfront del meningococ tipus C, per manca d’estudis. Pot provocar febre amb més probabilitat que la resta de les vacunes en cas d’administració conjunta.
3. Vacuna tetravalent contra els meningococs tipus ACWY: Menveo®, Nimenrix® . Es recomana a adolescents a partir dels 14 a o a infants que pateixen algun problema que augmenti el seu risc de patir una malaltia meningocòccica invasiva. En la gran majoria de les ocasions cal només una dosi En els casos que es viatgi i estigui indicat s’administra a les unitats d’atenció al viatger.
4. Vacuna contra els virus del papil·loma humà: Gardasil 9® Cervarix® En el cas d’adolescents del sexe masculí, que també poden patir berrugues genitals i càncer a l’àrea genital i també d’altres localitzacions. Es recomana administrar dues dosi en un interval de 6 mesos als 11-12 anys d’edat.
Si necessiteu més informació o administrar aquestes vacunes, poseu-vos en contacte amb el vostre equip de pediatria. També podeu consultar la informació del Comité Asesor de Vacunas de l’AEP a la següent pàgina web: www.vacunasaep.org
Última revisió: juliol de 2018.