Megaloeritema o “malaltia de la bufetada”

Què és el megaloeritema?

eritema_infeccioso[2]El megaloeritema, anomenat també cinquena malaltia o eritema infecciós, és ocasionat per una infecció del virus Parvovirus humà B19. Produeix una erupció a la pell característica i és coneguda popularment com la malaltia de la bufetada. Aquest virus infecta tan sols els éssers humans i és més freqüent en nens en edat preescolar i escolar.

Com es contagia?

Es contagia a través de les secrecions respiratòries (per exemple, la saliva, l’esput i el moc nasal) de la persona infectada quan aquesta es troba en la fase inicial de la malaltia, és a dir, abans que aparegui l’erupció cutània. És probable que el virus es propagui d’una persona a una altra per contacte directe (per exemple, en compartir gots o estris d’ús personal).

El període d’incubació pot ser de quatre a vint dies.

La malaltia es contagia amb facilitat. En una llar, fins a un 50 % de les persones susceptibles exposades a un membre de la família que tingui la malaltia poden ser infectades. Durant els brots escolars, des d’un 10 % fins a un 60 % dels alumnes poden contreure-la.

Quan l’infant malalt presenta l’erupció cutània, probablement ja ha deixat de ser contagiós i pot tornar a l’escola o a la llar d’infants sense cap mesura d’aïllament.

Quins símptomes dóna?

El nen malalt presenta, generalment, una erupció cutània a la cara, a les galtes (com si l’haguessin bufetejat) i una erupció cutània vermella reticular al tronc i a les extremitats. Aquestes erupcions són indolores i, ocasionalment, van acompanyades de pruïja (picor). Dies abans d’aparèixer, el nen pot presentar febrícula (febre lleugera) i malestar general o estar refredat. Normalment l’erupció es manifesta entre set i deu dies, encara que pot persistir de manera intermitent durant setmanes.

Eritema_infeccioso1

En el cas dels adults, moltes vegades no es produeix cap símptoma, però en altres ocasions apareix l’erupció cutània típica de la cinquena malaltia i/o es manifesta un dolor i inflor a les articulacions que desapareix normalment sense deixar seqüeles.

No totes les persones infectades pel Parvovirus B19 emmalalteixen. Un 20 % dels adults i nens infectats no mostren símptomes, mentre que altres individus poden presentar quadres poc específics i difícils de diagnosticar com a cinquena malaltia. Tot i així, les persones infectades pel virus adquireixen una immunitat duradora que les protegeix de futurs contagis.

Quan s’ha de consultar el metge?

El megaloeritema és una malaltia benigna que es resol espontàniament. Cal tenir en compte possibles complicacions en embarassades, malalts amb anèmia crònica, càncer o immunodepressió.

Com es tracta?

El megaloeritema és una malaltia lleu que desapareix per si mateixa i normalment no requereix tractament. No hi ha un tractament específic i es poden prescriure alguns medicaments (paracetamol, ibuprofen o antihistamínics) per alleujar les molèsties, si es presenten símptomes com febre, pruïja o malestar a les articulacions.

Cal evitar desencadenants com els canvis de temperatura o l’exercici físic.

Com es pot prevenir?

No hi ha vacuna o medicament que previngui la infecció pel Parvovirus B19. Es recomana rentar-se les mans amb freqüència per reduir les possibilitats d’infecció.

Excloure les persones amb la cinquena malaltia del centre de treball, de les llars d’infants o de les escoles no ajuda a prevenir la propagació del virus, ja que són contagioses abans que se’ls manifesti l’erupció cutània.

És important reconèixer la malaltia i diferenciar-la de cremades solars, al·lèrgies o altres malalties amb erupcions cutànies.

Aquesta entrada s'ha publicat en Malalties i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s