Primeres mesures davant del refredat

refredatEl refredat comú és el procés més freqüent en èpoques de fred, sobretot en la infància (es considera normal tenir de 6 a 8 episodis l’any i, fins i tot, més).

Provoca malestar general, inapetència, interferència de la son, dolors articulars, tos, mucositat i febre, que poden anar acompanyats de símptomes digestius com vòmits i diarrees. Acostumen a ser processos vírics —per la qual cosa els antibiòtics no estan indicats— i autolimitats, és a dir, que es curen sols i han de seguir el seu curs, que sol durar una setmana. Es recomanen antitèrmics (paracetamol o ibuprofèn) per controlar la febre, i mesures de confort per minimitzar-ne els símptomes. Només està indicat el tractament mèdic en cas de complicacions.

La febre és un mecanisme de defensa i significa que el cos està lluitant contra els gèrmens que produeixen el refredat, per tant, no s’ha de veure com un símptoma alarmant, d’entrada, sinó que l’hem de controlar i consultar amb el professional si aquesta es perllonga més temps de l’habitual.

Les mesures de confort que hem d’assegurar davant un refredat o grip són:

  • Descans: el cos està combatent contra els gèrmens, la qual cosa farà que estigui esgotat. És necessari assegurar un bon descans, ja no tan sols nocturn, sinó també durant el dia.
  • Aixecar el capçal a l’hora de dormir ajuda a respirar millor i evita que el moc s’acumuli a la gola i produeixi la tos.
  • Rentats nasals: és important mantenir les vies respiratòries netes. Es recomanen rentats nasals freqüents, sempre abans de menjar. Si el nen és capaç de mocar-se sol, és important insistir perquè ho faci de forma freqüent.
  • Hidratació: és important mantenir una bona aportació de líquids, ja que hidraten la gola, milloren la irritació i fluïdifiquen la mucositat, amb la qual cosa és més fàcil expulsar-los. Per tant, oferirem aigua, brous, sucs naturals i aliments rics en líquids o alletament, si l’infant és menor de 6 mesos.
  • Alimentació: és normal que no tingui gana. No cal forçar-lo. Se li han d’oferir aliments de forma freqüent i en petites quantitats.
  • Per a la tos: els antitussígens, mucolítics i altres fàrmacs antigripals no han demostrat cap eficàcia i, en canvi, poden provocar efectes secundaris. Alguns remeis per pal·liar la tos són elevar el capçal a l’hora de dormir, posar una ceba tallada a la tauleta de nit i prendre líquids calents.
  • Ventilació d’espais i higiene: és important mantenir una bona higiene de mans i els espais ben ventilats per evitar el contagi a altres persones. També cal ensenyar als nens, des de ben aviat, a posar-se el braç davant la boca a l’hora d’esternudar o tossir. El braç és millor que la mà perquè, si no es renten les mans, aniran deixant gèrmens per totes les superfícies que toquin. S’ha d’assegurar un ambient lliure de fums i de productes irritants (ambientadors, tabac, perfum, productes de neteja, etc.), i evitar els ambients secs. Per això es poden posar recipients d’aigua a sobre dels radiadors.

I recordeu que no hi ha cap tractament que escurci el temps de curació del refredat comú. S’ha de passar i només podem oferir mesures de confort per minimitzar-ne els símptomes.

Aquesta entrada s'ha publicat en Malalties i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s